Miksi demari?

Olen kasvanut sosialidemokraattisessa perheessä. Vanhempani Valto ja Gunnel Käkelä olivat lapsuudessani molemmat vahvoja aatteen ja arvojen puolustajia. Kotona oli luonnollista tehdä asioita yhdessä, auttaa ihmisiä ja keskustella yhteiskunnallisista asioista. Sekä isäni, että isoisäni olivat sosialidemokraattisia kansanedustajia.

Olen elänyt ympäristössä, jossa asioihin vaikuttaminen oli luonnollista. Jos asia oli tärkeä, ei jääty odottamaan, vaan asioihin puututtiin ja vaikutettiin. Valmistuttuani sosiaalityöntekijäksi yhteiskunnalliset kysymykset tulivat entistä tärkeämmäksi myös minulle. Sosialidemokraattiset arvot, heikompiosaisten ihmisten elämäntilanteeseen vaikuttaminen ja yhteiskuntapoliittiset asiat saivat uudenlaista sisältöä. Työssäni näin paljon sellaista, minkä olemassaolosta en ennen tiennyt mitään. Näin myös paljon vääryyttä ja epäoikeudenmukaisuutta. Halusin lähteä itse vaikuttamaan näiden ihmisten ja asioiden puolesta.

Politiikkaan lähteminen oli loppujen lopuksi luonnollinen valinta. Sosialidemokraattiset perusarvot ovat minulle tärkeitä. Tasa-arvo, solidaarisuus ja oikeudenmukaisuus ovat arvoja, jotka ovat osa minua. Sosialidemokratia elää yhteiskunnan mukana, se muuttuu ja kehittyy. Näin pitääkin. Koen olevani aikani demari, joka katsoo asioita yhteiskuntapoliittisesti laajasti. Ihminen on osa maailmanlaajuista kehitystä. Asioiden ja kehityksen taustalla ovat arvot, jotka vaikuttavat mitä teemme, miten elämme, kuinka ajattelemme. Lappeenrannan kaupunginvaltuuston jäsen olen ollut vuodesta 1989 alkaen. Olen toiminut lukuisissa paikallisissa, alueellisissa ja valtakunnallisissa luottamustehtävissä, joita olen vähentänyt tultuani valituksi eduskuntaan. Tällä hetkellä olen Valtakunnallisen työpajayhdistyksen hallituksen puheenjohtaja ja Vammaisten lasten ja nuorten tukisäätiön hallituksen jäsen.

- Valtakunnallisen työpajayhdistyksen hallituksen puheenjohtajuus
- Vammaisten lasten ja nuorten tukisäätiön hallituksen jäsenyys



Olen toiminut kansanedustaja-aikanani myös mm.

Myös eduskunnassa toimii useita ryhmiä kansanedustajien kiinnostuksen mukaan. Tapaamme säännöllisesti, kuulemme asiantuntijoita ja keskustelemme ajankohtaisista asioista. Toimin puheenjohtajana Keliakiaryhmässä.

Yhteistyöllä tuloksiin. Ennen torstain ryhmäkokousta, vasemmalla Sosialidemokraattisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jouni Backman, kollegani sosiaali- ja terveysvaliokunnassa Merja Mäkisalo-Ropponen ja oikealla aina inspiroiva aatteen nainen, Maarit Feldt-Ranta.

Eduskunnan puhujakorokkeella maaliskuussa 2015. Istunnot jatkuvat Eduskuntatalon remontin ajan Sibelius-akatemiassa. Uuteen eduskuntaan palataan 2017.

"ASIANTUNTIJA
Anneli Kiljunen (sd) on positiivisessa mielessä tyypillinen sosiaalitantta. Sanoo sanottavansa asiantuntemuksella ja ilman epäilyä. Omassa ryhmässään hän on kunnioitettu sosiaalikysymysten taitaja.

Helsingin Sanomien eduskuntatoimittajien kymmenen eri kansanedustajatyyppiä. HS, 15.3.2011.